10 tipp a gólyatábor utáni élethez

Augusztusban a csapból is a Pannon Egyetem Gólyatábor folyik majd, ahova érdemes is elmenni, hisz azon kívül, hogy ismerkedhetsz, jó csapatépítő játékokon vehetsz részt, és hatalmas káposztareszelős buliban tombolhatsz! És mit szólsz a Gólyatábor utáni élethez? Nem hallottál még róla? Akkor jól figyelj!

Szörny Rt Mike
Elsősként az egyetemen

Akár a Pannon Egyetem Gólyatáborát, akár a veszprémi kollégiumok Kopogtató táborát tiszteled meg jelenléteddel, biztosan hallasz majd ezt-azt a helyszínen arról, hogy mi fog várni rád a tanévkezdést követő néhány héten: beiratkozás, tárgyfelvétel, katalógusos órák, kollégiumi öntevékeny körök. Mi is összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy mancsraesett Panda legyen belőled!

10 tipp a Gólyatábor utáni élethez

 1. Ne feledd, nem vagy egyedül. Több száz fiatal Pandabocs éli át ugyanezt az érzést, mint most te. Vannak akik egyszerűbben kezelik a változást, nem fog rajtuk a honvágy, de nagyon sokan hozzád hasonlóan megszeppennek egy kicsit. Állj hát a hátsó tappancsaidra, vedd elő a legszebb mosolyod, és lépj ki a kuckódból!
 2. Ismerkedj. Veszprém az egyetemisták városa, folyamatosan rendezvények, csocsó versenyek, kollégiumi programok, társasjáték napok és képzések vannak egyetem szerte, amikre érdemes elnézni. A szervezők és felsőbb évesek közvetlenek, és általában szívesen segítenek beilleszkedni, mert tudják milyen cipőben jársz.

  Egymás kezét fogó emberek
  Rengeteg alkalom lesz ismerkedni, élj vele!
 3. Csatlakozz egy közösséghez. Kollégistaként nem lesz nehéz dolgod, mert a veszprémi kollégiumok hihetetlen mennyiségű időt és energiát fordítanak arra, hogy csapattá kovácsolják lakóikat, mert tudják, hogy az itt kötött barátságok minden pénznél többet érnek. Ha nem kerültél be koliba, akkor se csüggedj, mert mi Pandák már összeszedtük neked, hogy milyen egyéb közösségek vannak Veszprémben, ahova érdemes elnézni.
 4. A tanáraid segíteni szeretnének. Hallasz majd egy csomó városi legendát arról, hogy néhány tanár mennyire gonosz (Kopter), illetve egyes tantárgyakat esélytelen elsőre megcsinálni (menedzsment), de hidd el: a tanároknak a Pannon Egyetemen nem az a céljuk, hogy megbuktassanak. Analízis 2-ből nálunk is megbukott a főnök, mert 1 hét alatt akarta megtanulni, nem járt be órára. Következő félévben részt vett az összes órán, odafigyelt, gyakorolt, és meg is lett az eredménye!

  Tanár előadás
  A tanárod át szeretné adni a tudását. Fogadd be!
 5. Ne félj kérdezni! Ha nem érted az anyagot, elbizonytalanodtál a neptun használatával kapcsolatban, vagy bármilyen más problémád van, keresd meg bátran szakképviselődet, seniorodat, vagy tanáraidat. Itt a Pannon Egyetemen az emberek közvetlenek, segítőkészek, nem valószínű, hogy elutasításba ütközöl, ha segítséget kérsz valakitől.
 6. A felsőbb évesektől sem kell félni. Ez nem olyan, mint középiskolában, ahol éles határok húzódtak a 9. és 12. osztályosok között. Bár a gólyákról első pár hónapban látszik, hogy még újak, december körül már ugyanolyan magabiztosan mozogtok a kampuszon, mint bárki más. Minél több programon, öntevékeny körben vagy önkéntes megmozdulásban veszel részt, annál hamarabb ismernek el az öreg rókák. Légy bevállalós, mutasd meg, hogy te is vagy olyan jó, mint ők!
 7. Viszont a népszerűség nem minden! Több olyan csendes, alapvetően visszahúzódó ismerősünk van az egyetemen, akik nem az első sorban csápolnak a bulikban, és nem feltétlenül ugrik be mindenkinek a neve alapján, viszont nagyon jó szívű, vagy rendkívül bölcs és imádunk vele beszélgetni. Itt mindenki megtalálja magának a megfelelő barátokat, csak nem szabad egész évben a szoba mélyén gubbasztani. Ha nem jut eszedbe jobb, csak ülj ki egy koli közösségi terébe, és halgass másokat, biztosan előkerül egy olyan téma, amihez szívesen hozzászólnál.
 8. Járj be órákra! De komolyan. Nincs annál nagyobb segítség a vizsgák teljesítésében, mint amikor az összes órán részt vettél, és után egyszer elolvastad és megpróbáltad megérteni jegyzeteidet. Nagy a kísértés, hogy átaludjunk egy órát, vagy kihagyjuk valami program miatt, de ez már nem az a rendszer, mint ami régen volt. Ha nem teljesítesz egy tárgyat, kemény pénzeket kell érte fizetni, és valószínűleg nem neked, hanem szüleidnek. Ne háríts rájuk nagyobb terheket. Legalább órákra járj be.

  Előadás az egyetemen
  Előadás az egyetemen, ha bemész és figyelsz, a nehezén már túl vagy!
 9. Legyél tisztában a szabályokkal. Rengeteg szabály van az egyetemen pl.: tanulmányi és vizsga szabályzat, juttatási és térítési szabályzat, kollégiumi házirend, bentlakási szerződés. Ezekről konkrét kérdés esetén, szakképviselőd vagy szeniorod tud segíteni, azonban egyszer érdemes mindenképpen elolvasni őket.
 10. Érezd jól magad! Elsősorban tanulni jöttél, azonban ha végeztél, jön a jobb esetben heti 40 órás munkarend, ahol már nem igazán lesz időd barátokra, bulira és kikapcsolódásra. Használd ki a nap végi szabadidőt, és azt a rengeteg szórakozási lehetőséget amit a kollégiumi és egyetemi rendezvények biztosítanak számodra. Hidd el nekünk, nem fogod megbánni!

 

Reméljük sikerült ezzel megválaszolnunk néhány kérdésed, és bátran vágsz majd bele első egyetemi évedbe! Fel a fejjel, és élvezd életed legszebb éveit!

Ha pedig végképp nem tudsz kihez fordulni, a Pandákra mindíg számíthatsz. Írj nekünk egy e-mailt, és felvesszük veled a kapcsolatot. Nem hagyjuk, hogy elvessz a kedvenc egyetemünkön!

PandaPacsi