5 dolog, amiről valószínűleg nem tudtad mire való

Rengeteg dolog van körülöttünk, amikkel napi szinten találkozunk, mégsem tudjuk, hogy igazából mire valók. Unalmunkban ezek közül néztünk utána ötnek, amit most örömmel osztunk meg veled!

Henger a laptopod kábelén

Henger lapot kábel

Biztosan láttad már, és ha nem egy kitenyésztett elektro-informatikus vagy, akkor valószínűleg nem tudod mire való ez a kicsi, de annál fontosabb eszköz. Ferrit gyűrűnek vagy szűrőnek hívják, aminek feladata a környezetből érkező elektromos, és mágneses zajok kiszűrése.

Ha szétnyitod, akkor a hurokra tekert kábel körül, egy összepréselt szénpor réteget találsz, mely ellátja ezt a védelmi funkciót. Régen réz drótot használtak erre, azonban a szénpor jóval olcsóbbnak bizonyult.

Lyuk a repülőgép ablakán

lyuk repülőgép ablakán

Aki nem utazott még repülővel, annak valószínűleg furcsa, aki pedig éppen most fog felszállni, annak félelmetes lesz ez az apró felfedezés, ami körül néha még jégvirágok is kirajzolódnak.

Elsődleges feladata a nyomás kiegyenlítés. A repülőgépek ablaka 3 rétegből áll. A legkülső, és egyben legerősebb réteg végzi a munka oroszlánrészét. A középsőnek akkor akad dolga, ha esetleg a külső megsérülne. A belső pedig arra szolgál, hogy távol tartsa az utast a külső kettőtől.

Ahhoz, hogy a külső réteg megfelelően tudja ellátni a feladatát, az utastérben lévő nyomást ki kell vezetni hozzá. Erre szolgál az a kis lyuk.

Lyukak a cipő oldalán

lyuk cipő oldalán

Magyarázhatnánk azzal, hogy kiegyenlíti a nyomást a cipő külseje és belseje közt, de szerencsére ennél hasznosabb dologra is használható.

Sokan, sokféleképpen kötik meg cipőjüket, van aki teljesen ki is hagyja ezeket a lyukakat a folyamatból. Bár Pandáknak még nem találtak ki macsra valót, elég érdekesnek találtkuk azt a cipőkötős módszert, mely megakadályozza, hogy sportolás közben a lábbeli kidörzsölje sarkunkat. Íme a videó:

Kis zseb a farmer zsebében

Farmer kis zseb

Az internet szerint a legismertebb magyarázat erre az, hogy fogamzásgátló tartására szolgál. Jelen cikk írója férfi, és még soha nem hallott erről, így kíváncsian várjuk, hogy hozzád eljutott-e már ez az érv, esetleg te is erre használod?

A hivatalos változat még 1873-ra nyúlik vissza, amikor a Levi’s, zsebóra tartónak helyezte fel a farmer nadrágokra. A gyártók, egymás közt még a mai napig is óratartónak hívják. Állítólag.

Farmer anyagminta

Farmer anyagminta

Alapvetően ezek az anyagok nem azért születtek, hogy valamikor majd foltként végezzék a combjaid által kidörzsölt üleprészen. Létük célja ennél sokkal érdekesebb, ugyanis mosóporral, öblítővel és fehérítővel való keverés során megnézheted, hogy milyen módon reagálnak az adott tisztítószerre. Íly módón nem ér meglepetés, amikor 40 fokon mosva is fehér farmer és kék lepedő fogad teregetéskor.

Egyébként 40 fokon ne moss, az túl meleg. Inkább igyál egy sört, vagy szürcsölj el egy limonádét!

Panda Pacsi