Aki a pizzát nem szereti, rossz rizst nem ehet!

Sokan kértétek már a sültkrumpli mellé a rizst is választható köretnek, így némi keresgélés és kísérletezés után elhoztuk nektek: íme a jázmin rizs!

Rizs csemege kukoricával

Hogyan készítjük?

Russel hobbs rizsfőző

Mivel konyhánkon egyszerre 67 féle dolgot csinál szakácsunk, ezért elég körülményes lenne folyamatosan figyelni a rizsre, hogy ne kapjon oda. Szereztünk hát egy ilyen Russel Hobbs rizsfőzőt, amivel nagyon meg vagyunk elégedve. Beletesszük a rizst, kétszer annyi vizet (bár a leírásban ugyanannyi van), majd bekapcsoljuk.

Valamilyen boszorkányság folytán, a rendszer érzékeli mikor fő el az összes víz, függetlenül attól, hogy 1 litert tettünk bele vagy csak felet, majd átkapcsol melegentartó funkcióba. Odaégetni még nem sikerült, csak a sót felejti ki belőle mindig a főnök…

Főzés után, ha van rá igény, kukoricát keverünk hozzá.

Mit érdemes tudni a jázmin rizsről?

Ez egy Távol-Keletről származó, egészséges, jellegzetes illatot árasztó rizs fajta, szokták parfüm rizsnek is nevezni. A jázmin rizsben lévő vitaminok és ásványi anyagok előnyösek a bőrnek, hatásosak bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésében. A jázmin rizs gyors energiát biztosít, alacsony zsírtartalmú, nátrium-mentes élelmiszer.

Nálunk kb 30 dkg rizs tesz ki egy adagot, ami a Kalória Guru szerint 1.100 Kcal-t, 20g fehérjét, 0.6g zsírt és 240g szénhidrátot tartalmaz.