Cézár pizza

Sok-sok mérnöki munka óra, és rengeteg emberélet és kutatás árán, de létrejött egy új finomság, melyre fokozott nyáltermelés mellett vágyakozhat egész Veszprém: Cézár pizza.

Cézár pizza
Cézár pizza

Kevesen tudják, de Cézár egyik kedvenc étele a pizza volt, innen ered két híres mondása is:

Venni, vinni, enni.

A pizza meg van sütve.

A Cézár pizza története

A Cézár pizza története még az ókori Rómába nyúlik vissza, ahol a neves vendéglátósok megpróbálták elnyerni a császár gyomrát, és bekerülni az udvarába. Többféle módon próbálták elérni céljukat, volt aki salátával, mások pizzával, egy valami azonban közös volt bennük: minden étel tartalmazta a császár kedvencét, a sült csirkemell filét és a fokhagymás öntetet.

Mint azt ma már tudjuk, a kettő közül a saláta állta ki az idő próbáját, az okát viszont kevesen ismerik. Történt ugyanis, hogy a Cézár pizza első tesztelője a császár udvarában egy nápolyi pizzéria tulajdonos apja volt, aki az első falatnál érezte, hogy ez a fenséges étel bizony nagy konkurenciát jelentene fia éttermének, így azzal a lendülettel el is vetette, és a salátát ajánlotta az uralkodónak.

Sajnos Julius Cézárhoz nem jutott el a pizza :(
Sajnos Julius Cézárhoz nem jutott el a pizza 🙁

Szerencsére a római császár pont akkoriban kapott egy ajándék Pandát Kínából, akinek mindenki elmondta minden búját-baját, nem is sejtve, hogy szavaik így bizony tovább szállnak majd az utókorra. Bundás a Panda, szabadidejében bambusz tekercsekre jegyezte fel az eseményeket, lévén ő volt korának legismertebb krónikása.

Cézárt a közhiedelemmel ellentétben nem hátba szúrták, hanem cézár saláta túladagolás vitte el, ugyanis nem fogyasztott kellő mennyiségű szénhidrátot, amit a Cézár pizza viszont megadott volna neki. Mikor erre rájött, már késő volt, és hiába készítette el neki a Panda élete első és utolsó Cézár pizzáját, már késő volt.

A császár utolsó szavaival a pizza ízét dícsérte, kért belőle még egy utolsó szeletet, majd a Pandához fordulva ezt kérdezte:

“Te is, fiam Bundás?”

A recept innentől Pandáról Pandára szállt, mi pedig úgy döntöttünk, hogy itt az ideje nyilvánosságra hozni.

Reméljük a Cézár pizza a te ízlésed is elnyeri, jó étvágyat!