Hogyan legyen saját pizzériám? Az alapok – első rész

Panda Büfé előadás

Mikor egyetem mellett elkezdtem saját vállalkozásomat, fogalmam sem volt róla hogyan működik az áfa, mi különbség a kft és az egyéni vállalkozás között, mennyibe kerül egy munkáltatónak egy alkalmazott, vagy hogy miért is fontos szerződést kötni.

Hogyan jutottam mégis idáig, hogy saját pizzériát üzemeltetek? Élesben tanultam meg az üzleti részét az egésznek, ami rettentően sok plusz munkával járt. Óriás panda léptekkel több pénzem maradt volna, ha az elején tisztában vagyok azokkal a dolgokkal amikkel most. A legfontosabbak mégis az alapok!

Figyelem! Jelen leírás 6 évi programozós egyéni vállalkozói tapasztalatomra, és 1.5 éves Panda Büfé és Programozó Kft-s ügyvezetésemre épül. Lehet, hogy nem minden információ helytálló, javítsatok ki nyugodtan. Minden esetre kiinduálsnak jó, megpróbálom érthetően leírni őket.

Bruttó és nettó fizetés

Legfontosabb dolog a fizetés, legyünk hát tisztába vele mennyit is kapunk amikor azt mondják, hogy a fizetésünk bruttó 118.000 forint lesz.

Két féle minimál bért különböztetünk meg ma: a szakképzettséget igénylő (szakács, gyógyszerész) és szakképzettséget nem igénylő (futár, segédmunkás). Első havonta legalább 118.000 Ft, míg második 101.500 Ft bruttó fizetést kap.

Azért bruttó, mert vannak benne olyan dolgok, amik még levonásra kerülnek, ezek pedig:

 • 16% személyi jövedelem adó, ezt minden jövedelem után fizetni kell, kivéve 1-2 dolog de ebből nem lehet meggazdagodni
 • 10% nyugdíjbiztosítási járulék – mire mi öregek leszünk úgysem lesz nyugdíj, egyébként ezt kapnánk vissza
 • 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék – orvosi ellátásként kapjuk vissza
 • 3% pénzbeli egészségügyi járulék – táppénzként kapjuk vissza
 • 1.5% munkaerőpiaci járulék – ezért kapunk álláskeresési járadékot, ha álláskeresőként vagyunk regisztrálva

Ha ezeket összeadjuk, az 34.5%, amit levonva a 118.000 Ft-ból megkapjuk, hogy fizetésünk nettó 77.290 Ft. Ennyi. Ennyit kapunk kézhez, ebből fizetjük az albit, a kaját, a szórakozást.

DE, ha saját pizzériánk lesz, ne higyjük azt, hogy ennyibe kerül az alkalmazottunk! Ááá, van itt még két dolog amit fizetnünk kell munkáltatóként, nevezetesen:

 • 27% szociális hozzájárulási adó, itt szépen le van írva miért kell fizetni
 • 1.5% szakképzési hozzájárulás – a munkáltató ebből fedezheti a munkavállaló továbbképzését, gyakornokok fizetését

Ez összesen 28.5%, számolni pedig úgy kell vele, hogy a 118.000 forintnak ennyi %-át kell még befizetni a NAV felé, ami 33.630 Ft. 

Végeredmény: aki 77.290 Ft nettó fizetést kap kézbe, az a munkáltatójának 151.630 Ft-ba kerül.

rantotthusmenu

Diákmunka

A diákok szeretik, mert sok munkaadó hirdet meg így állásokat, és nem szükséges szakképzettséggel rendelkezni a munka elvégzéséhez.

2014-ben a diákmunkán keresztül adható legkisebb órabér bruttó 584 Ft, ami azt jelenti, hogy óránként nettó 491 Ft kerül majd a bankszámlánkra. Erre mindig figyeljetek oda, a legtöbb helyen a bruttó fizetés van kiírva.

A munkáltató ehhez képest általában 880 Ft körül fizet óránként a diákszövetkezetnek, ami 100 Ft-tal olcsóbb annál, mintha simán be lenne jelentve a dolgozó. Ráadásul ez a 880 Ft már tartalmaz egy 27%-os áfát, amit vissza lehet igényelni, de erről majd később.

Egyszerüsített foglalkoztatás

Azért találták ki, hogy egyszerűbbé és olcsóbbá tegyék azoknak az embereknek a foglalkoztatását, akiket nem főállásban alkalmazunk. Főbb jellemzői:

 • Naponta 1000 Ft-ba kerül a nettó fizetésen felül, tehát aki 4000 Ft-ot keres egy nap, az összesen 5000 ft-ba kerül a munkáltatónak
 • Egy héten legfeljebb 5 egymást követő nap alkalmazhatjuk így emberünket
 • Egy hónapban maximum 15 napot
 • Egy évben maximum 90 napot
 • Nem szükséges orvosi alkalmasságit kérni az alkalmazottól, elég munkába álláskor meggyőződünk róla, hogy alkalmas a munkavégzésre

Szeretjük, mert olcsóbb a diákmunkánál, és ha egy alkalmazottunk heti két napot dolgozik, akkor ezzel a módszerrel simán ki tudja húzni a teljes évet.

FIGYELEM! Munkavállalóként nagyon fontos, hogy amennyiben 4510 Ft-nál többet fizet naponta a munkáltató, úgy az e fölötti fizetésből lejön 16% Személyi Jövedelem Adó. A munkáltatónak persze jó, hogy kifizet 50.000 Ft-ot egyszerre, és az után csak 1000Ft-ot fizet a NAV felé. Mi kézbe kapjuk az 50.000 Ft-ot, viszont mikor eljön a bevallás elkészítésének ideje, akkor bizony nekünk kell befizetni azt a 8000 Ft-ot, és erről hajlamos az ember elfeledkezni.

Végszó

Következő részben a KFT-ről, egyéni vállalkozásról, a szerződésről és az ÁFÁ-ról lesz szó. Remélem hasznos volt, egy megosztással sokat segítenél nekünk. Köszönjük!