Pokémon Go útmutató: minden amit tudni akartál a Pokémon Go világáról

A Pokémonok teljesen átveszik a hatalmat a Földön, így elengedhetetlen egy olyan Pokémon Go útmutató, amiben mindent leírunk, amit tudni akartál a Pokémon Go világáról.

A játék elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, de csak elsőre. Sokan nem értik, hogy mi értelme van menni és menni, miközben idióta lényekre dobálunk labdákat. A játék szépsége abban rejlik, hogy egy teljesen új világot fedezhetsz fel, ahol te lehetsz a legjobb.

A való élethez ugyan nincs leírásunk, de ez az útmutató mindent elmagyaráz, amit tudnod kell a Pokémon Go világáról. Segít, hogy jobb edző legyél, szintet lépj, és megszerezd mind!

Pokemon Go hack, verd át a GPS-t!

Pokemon Go útmutató tartalma

A játékos

A Pokemon Go egy kicsit különbözik a sorozat többi játékától (GBA), mert itt maga a Pokémon tréner is kap tapasztalati pontokat (XP), amivel növelheti saját szintjét.

pokémon go játékos képernyő

Két okból érdemes a szintlépésre hajtani:

 • Minél magasabb szintű vagy, annál erősebb Pokémonokkal fogsz találkozni
 • Vannak hasznos cuccok, melyek csak bizonyos szintek felett válnak elérhetővé. A Razz Berry (málna) például 8-as szinttől elérhető, és segítségével egyszerűbb lesz befogni a vad Pokémonokat.

A következőképpen tudsz tapasztalati pontot szerezni:

Feladat XP
Pokémon elfogása 100
Új Pokémon felfedezése 500
Szép elfogás 10
Nagyszerű elfogás 50
Kiváló elfogás 100
Csavart labdás elfogás 10
2km tojás keltés 200
5km tojás keltés 500
10km tojás keltés 1000
Pokémon továbbfejlesztése 500
Pokéstop meglátogatása 50 vagy 100
Edzés az edzőteremben attól függ hogy teljesítesz
Harc az edzőteremben attól függ hogy teljesítesz

 

Lucky Eggs – Szerencse tojás

A szerencse tojás nagyon hasznos cucc a szintlépéshez. A tojás felhasználásakor elindul egy időzítő, és a következő 30 percben dupla tapasztalati pontot szerezhetsz.

Érdemes a felső táblázat alapján úgy kalkulálni, hogy abba a 30 percbe a lehető legtöbb, sok XP-t adó feladat beleférjen. Felhasználhatsz egy csalit, hogy minél több Pokémon bukkanjon fel ez idő alatt, vagy tartogathatod több Pokémonod továbbfejlesztését egy ilyen pillanatra.

9-es szinten kapod meg első szerencse tojásod, de a boltban is megvásárolhatod PokéCoins-ért (játékbeli fizető eszköz).

Pokémonok elfogása

A játék alapvető célja, a Pokémonok elfogása. Összeszedtünk mindent, amit tudnod kell ahhoz, hogy megszerezd mind.

Pikachu elfogása: Mint az eredeti játékban, a Pokémon Go elején is három különböző Pokémon közül választhatsz: Bulbasaur, Charmander, Squirtle. Azonban van egy rejtett, negyedik opció is: Pikachu (Villám Patkány, vagy Ménkű Pocok). Pikachu megszerzéséhez elsősorban türelemre van szükség. Mikor Professor Willow felkínálja neked az első három Pokémont, egyszerűen el kell sétálnod. Egy ideig követni fognak téged, újra és újra megjelennek. Ezt négyszer kell eljátszani, mire végre Pikachu is megjelenik. Nincs más dolgod, mint elfogni. Pikachu elfogásának nincs stratégiai jelentősége, mivel később még erősebb példányokkal is találkozhatsz, de minek kihagyni a lehetőséget, ha már egyszer adva van?

Pokémon felkutatása: Ahhoz, hogy megnézd a közelben settenkedő Pokémonokat, pillants a képernyőd jobb alsó sarkába. Ha ráböksz az ottani menüre, egy átfogó képet kapsz a közelben lévő Pokémonokról, mindegyikőjük alatt 1-3 lábnyommal. Minél kevesebb ilyen lábnyom van alattuk, annál közelebb vannak. Szerencsére itt távolság alapján már rendezve vannak, a bal felső a legközelebb, a jobb alsó pedig a legtávolabb tőled.

pokemon go pokémonok a közelben

Vannak Pokémonok, melyek csak bizonyos helyeken jelennek meg, ennek listáját itt találod.

Hogy kell eldobni a Pokélabdát: Sajnos az eredeti játékokkal ellentétben, A Pokémon Go-ban nem küzdesz meg a vad Pokémonokkal. Ehelyett kapásból elfoghatod őket oly módon, hogy egy Pokélabdát hajítasz rájuk telefonod segítségével. Ha túl közel vagy távol dobod, nem történik semmi, így pontosan kell célozni. Rontott dobás után, ha ügyes vagy, visszaszerezheted a labdát, ehhez mindössze rá kell bökni a földön heverő Pokelabdára.

Ha már játszottál telefonos kosárra dobó játékkal, valami hasonlót képzelj el. Amikor ráböksz a Pokélabdára, egy gyűrű jelenik meg a Pokémon körül. Ha zöld, a Pokémont egyszerű elfogni, míg a piros kemény diót jelent. A gyűrűk mérete folyamatosan változik, miközben rajta van az ujjad a labdán. Az elfogás esélye annál nagyobb, minél kisebb a gyűrű mérete az eldobás pillanatában.

pokémon go jigglypuff elfogás

Hogyan dobj ívelt labdát: az ívelt labda nem csak királyul néz ki, az elkapás után járó tapasztalati pontot is növeli, amennyiben sikerrel jársz. Ahhoz, hogy ívelt labdát tudj dobni, csinálj kis körkörös mozdulatokat az ujjaddal, miközben rajta van a labdán, majd így dobd el. Még nem derült ki, hogy az ívelt labda növeli-e az esélyét az elfogásnak, az biztos, hogy plusz XP-t ad.

Szuper Pokélabdák: 11-es szinttől, a játékos nagyszerű és ultra labdákat (Great Ball, Ultra Ball) szerezhet a PokéStopokban, melyek segítségével sokkal hatékonyabban tudja elfogni a Pokémonokat. Ezeket főleg a ritkákra érdemes elhasználni, hisz nincs annál idegesítőbb, mikor 20 km sétálás után csak sima labdád van, és nem tudod velük megfogni az extrém ritka Pokémont.

AR kikapcsolása: AR más néven kiterjesztett valóság az, amikor a Pokémon a kamerád segítségével a te környezetedben jelenik meg. Már többen jelentették, hogy ennek kikapcsolásával könnyebb volt elkapni a Pokémonokat. Kikapcsolva, a Pokémon a képernyő közepén jelenik meg, így egyszerűbb elfogni, viszont nem is nyújt akkora élvezetet.

Pokémonok kicsalogatása: A füstölő (Incense) és csali modul (Lure modul) előcsalja a Pokémonokat rejtekhelyeikről. A csali modul valamivel hatékonyabb, és hozzá lehet csatolni bizonyos helyekhez megadott időre. Ha egy PokeStophoz hozzácsatol valaki egy csali modult, rózsaszín gyöngyök jelennek meg körülötte. Szerencsére, a más által elhelyezett csali modul hatását te is élvezheted, éppen ez az oka, hogy az ilyen modul nem csak a Pokémonokat, hanem a trénereket is vonzza.

pokémon go csali modul

Szerezd meg hát mind: Pokemon Go-ban a mennyiség igenis számít. Lehet, hogy nem szeretnél egy egész seregnyi Zubatot fogni, de hidd el, van erő a mennyiség mögött. Pontosabban csillagpor (Star dust) és cukorka (Candy). Amikor elfogsz egy Pokémont, mindkét dologból kapsz mellé, amit később erősítésükre és továbbfejlesztésükre tudsz felhasználni. A csillagpor bármelyik Pokémonodnál felhasználható, de a cukorka fajta specifikus (pl Zubat mellé Zubat cukorkát kapsz). Általában 5-10 cukorkát kapsz az első befogott példányhoz, a többi fogáshoz pedig 3-5 darabot. Akkor is jár egy cukorka, ha átküldesz egy Pokémont Professzor Willownak.

Pokédex: A Pokédex, melyet a fő képernyőről a Pokélabdára kattintva érhetsz el, nyomon követi a Pokémonjaidat, és hogy hányfélével találkoztál eddig. Mindegyikről részletes információt közöl, mely tartalmazza a súlyát, magasságát, típusát, és továbbfejlődési láncát.

Pokémonok fejlesztése

Amint sikerül elkapnod egy Pokémont, a te feladatod edzőként, hogy fejleszd. Három szempontot kell figyelembe venned edzőként:

 • Tulajdonságok (Stats): CP, magyarul harci pontok, a Pokémon egyik legfontosabb tulajdonsága, mely megmutatja mennyi sebzést tud okozni egy harcban. Van még a HP, azaz életerő, ennyi sebzést tud elviselni a Pokémon, melőtt kidől. A HP függ a CP-től is, és a kettő párhuzamosan nő, így leegyszerüsítve igazából elég csak a CP-t figyelni, amikor arra vagy kíváncsi, hogy mennyire erős egy Pokémon.
 • Típus: Minden Pokémon rendelkezik egy típussal, pl repülő (flying), bogár (bug), víz (water), ami meghatározza, hogy milyen más típusok ellen erős, vagy gyenge. Erről készítettünk egy leírást a felbukkanási helyekkel együtt, de kicsit lejjebb lesz egy összefoglaló táblázat is.
 • Támadások: Minden Pokémon két támadással rendelkezik, melyek közül az egyik egy alap, a másik egy speciális támadás. Minden támadásnak, a Pokémonhoz hasonlóan van egy típusa.

A Pokémonok nem rendelkeznek megjelenített szintekkel és tapasztalati pontokkal, mint a többi Pokémon játékban, ettől függetlenül segítségeddel erősebbé tehetőek. Kétféleképpen erősítheted a Pokémonod tulajdonságait: adsz nekik erősítőt (Power Up), vagy ha lehetséges, továbbfejleszted őket egy másik formába (evolve).

Erősítés: Az erősítés növeli a Pokémon CP és HP tulajdonságát, tehát nő a sebzése és az élete. Egy erősítéshez két dologra van szükséged: csillagporra és a Pokémonhoz tartozó cukorkára. Szerencsére egy fejlődési fához egy cukorka tartozik, így ha tovább szeretnéd fejleszteni Pidgeottot, neki is Pidgey cukorkát kell adni.

pokemon go beedrill erősítés

Fejlődés: Egy Pokémon továbbfejlesztéséhez egyedül cukorkára van szükség, abból viszont sokra. Például egy Magikarp továbbfejlesztéséhez (ami egy hasznavehetetlen hal), 400 Magikarp cukorka kell, ami rengeteg. Az eredmény viszont egy eszméletlen vagány Gyarados lesz!

Továbbfejlesztéskor a Pokémon kap egy hatalmas CP löketet, a játékos pedig rengeteg tapasztalati pontot. Egy dologra kell mindenképpen figyelni: a Pokémon támadásai megváltoznak. Szóval ha van egy ritka Pokémonod, aminek jó támadásai vannak, megéri az adott fejlődési szinten hagyni, és fogni egy másikat, amit aztán tovább lehet fejleszteni.

Egy rövid megjegyzés a CP-ről: Nem minden Pokémon születik egyformán erősre! A Pokémonok rendelkeznek rejtett tulajdonságokkal is, mint a támadás, védekezés, és kitartás, melyeknek értéke nem csak a Pokémon fajtájától függ, hanem az adott egyednek az egyedi tulajdonságától is. Ez egy 0-15 közötti véletlen szám.

pokemon go beedrill képernyő

Lehet, hogy neked ugyanilyen szintű Beedrilled van, mégis más CP és HP értékekkel rendelkezik az egyediség miatt.

Ahhoz, hogy megtudd mennyire erős az éppen befogott Pokémon, különféle kalkulátorokat használhatsz.

Minél magasabb szintre fejlődik a trénered, annál erősebb Pokémonok tűnnek fel a környéken, és ritkább példányok is előbukkannak.

Pokémon Típusok

A típusok mindig is izgalmas részei voltak a Pokémon játékoknak, és ez a Go-ban sincs másképp. Minden Pokémon, és minden támadás rendelkezik egy típussal. A játékban összesen 18 féle típus van, melyek kő-papír-olló módon hatnak egymásra. Például a víz jó a tűz ellen, ami hatékony a növény ellen, ami földbe döngöli a vizet. Vannak kevésbé kézenfekvő dolgok is, például a bogár típus hatékony a pszicho típus ellen.

A következő táblázatból talán átjön a lényeg, ha mégsem, részletes magyar leírást találtok ebben a cikkünkben.

pokemon go típus táblázat
A támadás nem mindíg ugyanolyan típusú, mint maga a Pokémon. Egy sötét Pokémon például képes pszicho támadásokat is végrehajtani, a sárkány pedig tűz és repülő támadásokkal is fel lehet fegyverezve. Az egyik legizgalmasabb dolog a játékban, úgy összeválogatni a csapatot, hogy a lehető legtöbb kombináció ellen ütős sereged legyen.

Támadások

A játékban Pokémononként két támadás van, egy sima és egy speciális. Csatában a sima támadást fogod a legtöbbször használni, miközben a speciális támadás folyamatosan töltődik. A többi játékkal ellentétben, itt nem tudod manuálisan megváltoztatni a Pokémonhoz tartozó támadásokat, egyedül továbbfejlődéskor változnak, akkor is véletlenszerűen.

Egy támadásnál fontos a:

 • Sebzés
 • Energia szükséglet (csak speciális támadásnál)
 • Típus

sebzés azt mutatja meg, amit várnál tőle: ennyit sebződik az ellenfél a csatában.
A nagyobb energia szükségletű speciális támadásnak tovább tart a feltöltődés.
A típus az, ahol bejön a taktikázás, mivel ezáltal néhány Pokémon, a saját típusából adódó gyengeségeket is ellensúlyozni tudja.

pokémon go támadások beedrill

Mikor azon gondolkodsz, hogy melyik Pokémonba érdemes időt és energiát ölni, először a támadásait vedd figyelembe. Léteznek listák, ahol megnézheted, hogy melyik Pokémon milyen támadások megtanulására képes, így eldöntheted, hogy az aktuális példány jó-e, vagy fogni kell helyette egy másikat.

Azt se felejtsd el, hogy lesz majd egy 6-os csapatod, amiket a leggyakrabban kiküldesz harcba.

PokéStop

A Pokemon Go, egy szintén népszerű Ingress nevű játékra épül, mely arra buzdítja játékosait, hogy fedezzék fel környezetüket, nézzék meg a látnivalókat, műemlékeket, és “foglalják el” azokat. Ami abban a játékban portál, annak egy töredéke itt PokéStop lett.

A játékosok térképén a PokéStop egy lebegő kék kockával van jelölve. Rábökve megjelenik egy kép, és némi információ az adott látványosságról. Ahhoz, hogy cuccokat szerezz a PokéStopból, közel kell kerülnöd hozzá, majd a képét félre húzva, megpörgetni a szerencse kereket. Három vagy több dolgot fog kiköpni magából, majd kékről lilára vált a kocka színe. 5 percenként van lehetőség visszatérni, hogy újra kifoszd az egységet.

pokemon go pokestop

A kezdő játékosoknak általában PokéLabdát vagy tojást (egg) dob a rendszer. Ha a tojást keltetőbe (incubator) teszed, bizonyos távolság megtétele után kikel. Minden játékos kap kezdetben egy keltletőt, illetve a játék folyamán még egyet tud venni PokéCoin felhasználásával.

Minél magasabb szintre fejlődik valaki, annál több dolog lesz elérhető a PokéStoppokban:

 • 5-ös szinten gyógyital (Potion), újraélesztő (Revive) és füstölő (Incese) jelenik meg. Nem meglepő módon, a gyógyital gyógyít, az élesztő feléleszt. A füstölő segítségével Pokémonok csalogathatóak elő.
 • 8-as szinten a játékos kap egy málnát (Razz Berry), amit ha megetet egy vad Pokémonnal, nagyobb valószínűséggel fogja tudni elkapni. Egy csali modul (Lure module) is üti a markát, mely hasonlít a füstölőhöz csak sokkal erősebb, és egy PokéStophoz is hozzákapcsolható 30 percig.
 • 9-es szinten egy szerencse tojás (Lucky Egg) üti a játékos markát, mely 30 percig megduplázza a szerzett tapasztalati pontok számát.
 • 12-es szinten lehetőség lesz sokkal erősebb Great Ball labdát szerezni, mely növeli az elkapás esélyét.
 • 20-as szinten megjelenik az Ultra Ball.

Edzőtermek

A Pokemon Go térképen néha feltűnik a PokéStopok mellett egy nagyobb épület is, ezek az edzőtermek, ahova 5-ös szint fölött tudsz belépni.

pokemon-go-edzoterem

Amikor első alkalommal lépsz be egy edzőterembe, csapatot kell választanod: Sárga (Instinct), Kék (Mystic) és Piros (Valor). Egyelőre nemigazán van jelentősége, hogy melyik csapatba tartozol, mert nap mint nap változik a csapatok erőssége, hála a folyamatosan csatlakozó játékosoknak. Ez valószínűleg a jövőben változni fog, és csak szervezett megmozdulásokkal lehet letaszítnai egy másik csapatot a trónról.

Az edzőtermek mindegyikét a három csapat egyike irányítja.

Három dolgot csinálhatsz egy edzőteremben:
 1. Gyakorolj, és teszteld csapatodat, miközben barátaid ellen harcolsz a csapatod által irányított teremben
 2. Védd meg a termet, ehhez ott kell hagynod egyik erős Pokémonod
 3. Támadd meg, és próbáld elfoglalni az ellenfél termét

Edzőterem ereje

Minden edzőteremnek van egy szintje, mely meghatározza, hogy hány Pokémon védheti egyszerre. Így egy 5-ös szintű edzőtermet 5 Pokémon védhet.

Ha meg akarsz támadni egy edzőtermet, hogy utána el is foglald, először le kell csökkentened az erejét (Prestige) 0-ra. Ehhez le kell győznöd az összes Pokémont ami védi, majd magát az edzőtermet kell támadnod, hogy tovább csökkenthesd az erejét. Ha elérte a nullát, az edzőterem szürke lesz, te pedig be tudsz költözni.

Ha saját csapatod edzőtermét szeretnéd megvédeni, próbálgasd és teszteld Pokémonjaidat ott. Egy edzőterem minden megnyert harccal egyre erősebb lesz még akkor is, ha barát ellen nyer. Így idővel addig erősödik a terem, mígnem új helyek lesznek elérhetőek védő Pokémonok számára.

Ne feledd, hogy a védelembe helyezett Pokémont egészen addig nem tudod másra használni, amíg az ellenfél ki nem penderíti onnan.

Az edzőterem előnyei

Az edzőtermes móka elsőre komplikáltnak, vagy hasztalannak tűnhet, de két fő dolog miatt érdemes foglalkozni velük: tapasztalat és bónusz cuccok.

Minden edzőtermi csata után tapasztalati pontot kapsz, ami idővel egyre jobban jön, hisz egyre nehezebb lesz új Pokémonokat befogni (500XP). Továbbá, minden olyan Pokémon után ami egy edzőtermet véd, 500 csillagport és 10 PokéCoint kapsz 24 óránként. Fontos, hisz ha nem akarsz valódi pénzt költeni a játékra, ez az egyetlen módja a PokeCoin szerzésnek.

Harc

A Pokemon Go harcok kizárólag edzőtermekben zajlanak. Ha saját csapatod edzőtermében edzel, kiválaszthatsz egy Pokémont, melyet harcba küldesz egy csapattársad ellen. Ha ugyanezt egy ellenfél edzőtermében teszed, 6 Pokémont küldhetsz egyszerre csatába.

A csatában egyszerre egy saját és egy ellenfél által kiküldött Pokémon küzd meg egymással. Ha egy Pokémon minden életerejét elveszti (HP), elkábul, és vissza lesz hívva. Egy csatában 4 dolgot tehetsz:

 • Sima támadás: Bökj a képernyőre. Minden bökés, egy sima támadás.
 • Speciális támadás: Figyeld a Pokémon élete alatti kék vonalat. Miközben sima támadásokat hajtasz végre, fel fog töltődni. Egy kék blokk egy speciális támadást jelent, amihez hosszan kell nyomni a képernyőt.
 • Kitérés: húzd jobbra, vagy balra a Pokémont, vagy érintsd meg a jobb vagy bal oldalát a képernyőnek, hogy ki tudj térni a bejövő támadás elől.
 • Pokémon kicserélése: Érintsd meg a fel-le mutató nyilat a jobb alsó sarokban, hogy kicserélhesd Pokémonod egy másikra.

Tippek a harcban

A speciális támadások nem mindig jók: bár csábító azonnal ellőni mihelyst feltöltődtek, érdemes inkább a végére tartogatni őket. Amikor ugyanis használod, kis időre ledermed a Pokémon, és nem tudsz kitérni. Ezt a tudást használd fel akkor is, amikor az ellenfél lő el egy speciális támadást: térj ki, és told a sima támadásokat, mint a őrült.


Gyakorold a kitérés: az első harcokban, valószínűleg nyomni fogod a támadást, mint süket a csengőt. Ezzel nincs is semmi baj, amíg viszonylag magas CP-vel rendelkezel az ellenfélhez képest. Később, a necces csatákban hatalmas szerepe lesz a kitérésnek, főleg a speciális támadások elől.
Ismerd az ellenfeled: Mielőtt harcba indulsz, nézd át alaposan az ellenfél Pokémonjainak típusát, és olyanokat tegyél be ellenük, melyek előnnyel bírnak velük szemben.

Cseréld másik típusra: Cserekor, néhány pillanatra védtelen lesz Pokémonod, de ha egy tűz ellen be tudsz hozni egy vizet, mindenképpen megéri, ha közel azonos CP-vel rendelkeznek.

Ne játszd egyedül: Edzőtermek meghódításakor összefoghatsz barátaiddal, akik veled együtt tudják támadni a védő Pokémonokat.

Ne haljon meg a védő Pokémonod: Arra figyelj, hogy nyertes csata után csak olyan Pokémont tudsz hátrahagyni védeni, ami nem dőlt ki (nagyobb a HP mint 0), így ha már látszik, hogy nyerni fogsz, ne hagyd meghalni!

Pokémon gyógyítása

Sajnos a játékban nincs PokéCenter, így a kidőlt Pokémonokat neked kell útközben gatyába rázni. Ehhez kétféle dolog áll rendelkezésedre:

 • Újraélesztő (Revive): Feléleszti a kidőlt Pokémont
 • Gyógyital (Potion): Megadott mennyiségű HP-t tölt fel:
  • Potion: 20 HP
  • Super Potion: 50 HP
  • Hyper Potion: 200 HP

Ezeket PokéStopokban tudod megszerezni.

Végszó

Még jócskán a kezdeti fázisban van a játék, így rengeteg minden változhat akár hétről hétre, de ez az útmutató egy jó áttekintést nyújthat annak, aki még csak az elején jár.

Ha plusz információd van, vagy valamit rosszul tudunk, írd meg hozzászólásban, és frissítjük a cikket!

Ha szeretnél egyedi csapat vagy Pokémon kitűzőt, nézz körül itt.