Mysterium társasjáték

Már negyedik éve rendezik meg a Nemzetközi Társasjáték Napot, ami világszerte hatalmas népszerűségnek örvend, nem csoda, ha minket Pandákat is lázba hozott! Már rég kiszemeltünk magunknak egy sejtelmes hangulatú, fantáziadús játékot, mely szellemidézésről és egy gyilkosság felgöngyölítéséről szól, ez pedig nem más, mint a Mysterium társasjáték.

1920 Halloween: szellem idézés a Warwick kastélyban

A készítők egy 50 perces háttérzenével készültek, mely rengeteget segít a játék misztukis és komor hangulatánák átéléséhez. A fenti szám ebből egy kis ízelítő.

A történet szerint Warwick herceg kastélyában egy 100 fős partin gyilkosság történt, azonban a tettest eddig még nem fogták el. Évekkel később a halott szelleme megjelenik, hogy az emberek tudtára hozza az igazságot.

Sajnos ahhoz túl gyenge, hogy közvetltenül kommukiálni tudjon, így médiumok segítségére van szükség, itt jövünk mi a képbe: 6 különböző médium testébe bújva (számmisztikus, inga jós, kártyavető stb.) próbáljuk látomások által kiválasztani a tömegből azt a 4-6 embert, akinek nagy szerepe volt aznap az összejövetelen.

Mysterium társasjáték helyszín kártya
Mysterium társasjáték helyszín kártya

Fent láthatóak azok a helyszínek ahol az este fontos emberei tartózkodhattak, ezekből kell kitalálnunk a lenti kártya segítségével, hogy vajon melyikre próbál utalni a szellem. Sokféle taktika létezik, próbálhatunk elindulni az alapján, hogy a lenti képen van egy ló, és a jobb felső kártyán lévő helyszín is tartalmaz lovas képet, vagy látunk egy bicikli kereket ami a jobb alsó képen jelenik meg. A szellem maximum 7 kártyát adhat nekünk egyszerre segítségképpen, azonban minél több a kártya, annál inkább a többi helyszínt is bele tudjuk keverni a dologba…

Mysterium társasjáték látomás kártya
Mysterium társasjáték látomás kártya

Miután minden médium rájön, hogy a szellem által neki megjelenített személy kicsoda, éppen hol tartózkodott a bálon és mit tartott a kezében, a szellem utolsó erejével küld még egy látomást, amivel megpróbálja a “nyomozók” tudtára juttatni, ki volt a valódi gyilkos.

Mysterium társasjáték, avagy Tajemnicze Domostwo

A lengyel játék már a második verziójánál tart, ami tapasztalatunk alapján sokkal jobb, mint az első, bár kétség kívül nehezebb is. Szerencsére a Tajemnicze Domostwo címet a magyar fordítással lecserélték, így egyszerűbb meghívni és rávenni a barátokat egy izgalmas nyomozásra.

A Mysterium társasjáték a Dixit és a Cluedo egyfajta keveréke azzal a különbséggel, hogy eszméletlen nehéz! Ennek ellenére ne riadjunk meg, pont ez adja szépségét, minél többször játszunk vele, annál közelebb kerülünk a győzelemhez, hisz sikerül a kártyákat és játékostársaink gondolkodásmódját is egyre jobban kiismerni.

A doboz tartalma, és a szabálykönyv nekünk nagyon tetszett, minden egyes elemen látszik, hogy a hangulat megteremtése elsődleges szempont volt.

Mysterium társasjáték szabálykönyv
Mysterium társasjáték szabálykönyv

Ajánljuk azoknak, akik megrögzött Dixit fanok, szeretnek nyomozni, de nem borítják fel az asztalt, ha első alkalommal nem sikerül nyerni.

Ha szeretnéd kipróbálni, gyere el valamelyik társasjáték napunkra, vagy kölcsönözd ki tőlünk a játékot.